Peter Houtman werd op 4 juni 1957 in Rotterdam geboren. Hij meldde zich als jong ventje voor het eerst aan bij de Voetbalvereniging Meeuwenplaat in Hoogvliet (deelgemeente van Rotterdam). Hoewel hij daar als talentvol keepertje begon, bleek al snel dat hij ook bijzondere kwaliteiten als voetballer had. Met name zijn snelheid en keiharde schoten en, misschien wel het allerbelangrijkste in het voetbal, het gemak waarmee hij doelpunten scoorde. Dit leidde ertoe dat hij zijn plaats onder de lat verruilde voor die van veldspeler. Zijn eveneens aanwezige opvallende sprong- en kopkracht, gecombineerd met een enorme gedrevenheid, verklaart waarom hij later als profvoetballer faam zou gaan maken. Ook opvallend is dat zijn grote wendbare snelheid niet zijn kenmerk als prof zou worden, dat had alles te maken met de manier waarop hij het grootste deel van zijn loopbaan zou gaan functioneren: als aanspeelpunt in de spits.

Nadat Peter op 13-jarige leeftijd naar Feyenoord verkaste, zou hij na het doorlopen van de verschillende jeugdselecties op 1 januari 1976 zijn eerste profcontract tekenen bij de stadionclub. Heel bijzonder bij dit gegeven is dat hij dat deed op een moment dat ie… rechtsback speelde. Dat kwam weer door de eigenschap dat Houtman toen al multifunctioneel inzetbaar was en makkelijk voor zijn trainers door met hen mee te denken. Zijn vele opkomende rushes, assists en ook doelpunten zorgden ervoor dat hij weer werd gevraagd terug te keren in de punt van de aanval. Door de grote successen als veel scorende spits zou hij daar tot aan het einde van zijn carrière niet meer vanaf komen. Naast z’n grote handelsmerk als topscorer werd dat eveneens zijn kopspecialisme, terwijl ook zijn keiharde schoten gevreesd werden bij de tegenstanders en bewonderd door de supporters. De merkwaardige voetbalcarrière van de vaak als sympathiekste voetballer en ideale schoonzoon omschreven nuchtere Rotterdammer bracht hem bij 7 profclubs, waarbij vooral zijn loyaliteit een grote rol speelde. In de competitie alleen al kwam Peter tot het fantastische aantal van maar liefst 238 doelpunten! Vele daarvan werden gemaakt via schitterende kopballen en spectaculaire, snoeiharde schoten. Buiten deze goals scoorde hij ook veel in beker-, Europacup-, interland- en oefenwedstrijden en in vertegenwoordigende teams en toernooien.

Tijdens zijn professionele voetbalperiode was de bezige bij, wanneer het maar enigszins met het voetbal te combineren viel, ook in het bedrijfsleven actief. Afgezien van zijn van huis uit meegekregen Rotterdamse “aanpakken-mentaliteit”, bleek ook hier weer zijn broodnuchtere houding, gezien het antwoord op de gestelde vraag waarom hij er buiten het voetbal iets naast deed: ,,omdat ik graag nuttig bezig ben en omdat het voetbal morgen door een blessure afgelopen kan zijn en het leven dan gewoon doorgaat”. Hoe groot zijn passie voor de sport ook was en nog steeds is, het geeft ook aan dat zijn interesses op een breed gebied liggen.

Na de schoolperiode begon hij maatschappelijk bij het scheepvaartcontainerbedrijf Network onder aan de ladder en werkte zich met volle inzet op naar een hoger niveau. Het was inmiddels 1976 toen hij deze baan verruilde voor het full prof bestaan als voetballer. Later zou hij bij Network terugkeren als pr-medewerker om dus ook naast het voetbal , letterlijk en figuurlijk, midden in de maatschappij te staan en zich verder te ontwikkelen.

In het begin van de jaren ’80 vormde hij samen met Ruud Gullit en Willem van Hanegem het bedrijf Fastplay, dat zich onder meer bezig hield met het organiseren en uitvoeren van jeugd –voetbalkampen.